Home » Istorie » Antoine de Saint-Exupéry, scriitor nonconformist și aviator extraordinar. „Iubește. Probabil că iubirea este procesul prin care ești condus cu blândețe înapoi la tine însuți”

Antoine de Saint-Exupéry, scriitor nonconformist și aviator extraordinar. „Iubește. Probabil că iubirea este procesul prin care ești condus cu blândețe înapoi la tine însuți”

Antoine de Saint-Exupéry, scriitor nonconformist și aviator extraordinar. „Iubește. Probabil că iubirea este procesul prin care ești condus cu blândețe înapoi la tine însuți”
Antoine de Saint-Exupéry. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.08.2023

Antoine de Saint-Exupéry, un nume care evocă o personalitate plină de curaj, dornică de aventură, un aristocrat rafinat, aviator pasionat și un autor cu profunde și însemnate contribuții literare, este cunoscut în primul rând pentru capodopera sa Micul Prinț, una dintre cele mai frumoase cărți pentru copii și probabil una dintre cele mai faimoase opere literare din toate timpurile, nuvelă pe care Saint-Exupéry nu doar că a scris-o, dar a și ilustrat-o.

Le Petit Prince a fost publicată în aprilie 1943, prima dată în franceză și engleză în Statele Unite ale Americii, de Reynal & Hitchcock, iar după eliberare, fiind publicată și în Franța (operele lui Saint-Exupéry au fost interzise de regimul de la Vichy – fost regim politic al Franței, din 1940 până în 1944, apărut după ce în cel de-Al Doilea Război Mondial, Germania Nazistă a învins Franța și Grupul Expediționar Britanic în Bătălia Franței).

Le Petit Prince s-a vândut în peste 140 de mlioane de exemplare în toată lumea, a fost tradusă în aproximativ 500 de limbi străine și dialecte, a dat naștere a numeroase adaptări și deține recordul de a fi cea de-a doua cea mai tradusă lucrare publicată vreodată, după Biblie.

Toți adulții au fost cândva copii… dar doar câțiva dintre ei își amintesc asta.

Micul Prinț evocă povestea unui tânăr prinț care călătorește în jurul lumii, explorând temele nelimitate ale iubirii, singurătății, prieteniei, pierderii și scopului în viață prin intermediul unor personaje captivante și simpatice care, de fapt, reflectă propria poziție de proscris a lui Antoine de Saint-Exupéry. Protagonistul cărții este un pilot care se prăbușește în Sahara și care găsește atât sens, cât și prietenie prin intermediul micului prinț straniu și al celor pe care îi iubește.

Și dacă mă îmblânzești, atunci vom avea nevoie unul de celălalt. Pentru mine, vei fi unic în toată lumea. Pentru tine, eu voi fi unic în toată lumea.

Primii ani de viață și aviație

Saint-Exupéry a dus o viață remarcabilă, care a îmbinat perfect pasiunea sa pentru zbor cu viziunea profundă asupra condiției umane.

Născut la 29 iunie 1900, la Lyon, Franța, Antoine Jean-Baptiste Marie Roger de Saint-Exupéry a dezvoltat o fascinație timpurie pentru aviație. În anii 1920 s-a înrolat în Forțele Aeriene Franceze, începând o carieră care avea să-i modeleze viața și opera. În calitate de aviator, a împins limitele realizărilor umane, zburând pe rute poștale periculoase prin vasta întindere a deșertului Sahara și prin periculoșii, misterioșii, dar și măreții Munți Anzi.

Adulților le plac cifrele… Când le spui că ți-ai făcut un nou prieten, nu-ți pun niciodată întrebări despre lucruri esențiale. Nu te întreabă niciodată „Cum sună vocea lui? Ce jocuri îi plac cel mai mult? Colecționează fluturi?” În schimb, te întreabă „Câți ani are? Cât cântărește? Câți bani câștigă tatăl său?” Ei cred că doar din aceste cifre au aflat ceva despre el.

Saint-Exupéry iubea izolarea și independența și adora zborurile lungi și singuratice, descrise în mod memorabil în primul său roman, Southern Mail (1929). De multe ori avea să declare că aviația se afla pe primul loc printre pasiunile sale. În călătoriile sale prin lume, Exupéry s-a împrietenit cu copiii nomazi, ascultându-le poveștile și remarcând modul lor de trai și de a gândi.

Un roman al său a inspirat crearea unui parfum Guerlain

Adesea zbura noaptea, iar călătoriile lui efectuate sub perdeaua întunecată dar luminată de stele l-a inspirat în realizarea celui de-al doilea roman al său, Zbor de noapte (Vol de Nuit), publicat în 1931, o carte cu succes imediat la public și care, de asemenea, a inspirat relizarea unui film, în 1933, Night Flight, și a unui parfum creat de Guerlain. Parfumul, Vol de Nuit, care i-a fost dedicat lui Saint-Exupéry, s-a vândut într-o sticlă decorate cu o elice.

Antoine de Saint-Exupéry avea o personalitate care emana curaj, pe de-o parte, dorință de aventură, determinare și, pe de altă parte, o tendință spre copilărie. În viață, la fel ca și în multe dintre scrierile sale, autorul revenea frecvent la copilărie.

Se distra rostogolind portocale pe claviatura pianului

Avea un temperament vulcanic, era sofisticat și uneori se comporta precum Alice în Țara Minunilor. I se părea amuzant să arunce „bombe” cu apă de la fereastră, dar cel mai mult se distra când rostogolea portocale pe clapele unui pian. I se părea că sunetele produse de parfumatele fructe în contact cu clapele pianului produc ceva asemănător muzicii lui Debussy.

De asemenea, era expert în fabricarea de elicoptere în miniatură din semințe de arțar și agrafe de păr, iar scrisorile pe care le trimitea cunoscuților, le ilustra deseori cu desene amuzante ce-l reprezentau pe el întins în pat sau schimonosindu-se din cauza unei nesuferite dureri de dinți. În loc de dată, scrisorile erau însemnate cu nu-mi vine nicio idee sau secolul XX.

Autoarea, editorul și eseista Stacy Schiff (născută la 26 octombrie 1961, câștigătoare a unui Premiu Pulitzer) scria în cartea sa Saint-Exupery: A Biography, publicată în 2006, că Saint-Exupery, odată, după ce a întârziat să-i înmâneze editorului său un capitol din ceea ce avea în lucru, s-a scuzat spunând că era noapte și că îngerul său păzitor i-a făcut o vizită întinzându-se la vorbă.

Moartea „micului prinț”

În mod tragic, la 31 iulie 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Saint-Exupéry a plecat într-o misiune de recunoaștere decolând de la baza aeriană din Corsica, pentru a nu se mai întoarce niciodată. Corpul autorului care, în timpul zilei zbura cu gândul printre stele și cânta la pian rostogolind portocale jucăușe, nu a fost recuperat niciodată și nu au existat indicii despre soarta sa până în 1998, atunci când brățara sa de identitate din argint a fost găsită de un pescar în largul coastei Marsiliei.

Doi ani mai târziu, în 2004, în zona în care fusese descoperită brățara, un scafandru a găsit și rămășițele avionului pe care îl pilota Exupéry, guvernul francez având să confirme că rămășițele aparțineau aeronavei lui Saint-Exupéry marcând, astfel, sfârșitul tragic al unei vieți extraordinare.

În anul 2000, aeroportul francez din Lyon (în trecut numit Satolas) a adoptat numele Saint-Exupéry, odată cu marcarea zilei care comemora 100 de ani de la nașterea autorului. De asemenea, există și un asteroid care-i poartă numele, iar până în 2002, când a fost introdusă moneda euro, chipul renumitului scriitor și aviator se afla pe bancnota de 50 de franci.

Numai cu inima se poate vedea corect. Ceea ce este esențial este invizibil pentru ochi.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Antoine-de-Saint-Exupery

https://www.euronews.com/culture/2023/04/19/le-petit-prince-turns-80-five-facts-you-didnt-know-about-antoine-de-saint-exupery

https://www.theguardian.com/childrens-books-site/2015/nov/18/best-le-petit-prince-little-quotes

https://www.newyorker.com/magazine/1994/12/05/lost-in-the-stars

Vă mai recomandăm să citiți și:

Honoré de Balzac, unul dintre cei mai mari și mai influenți scriitori. „Este ușor să stai și să observi, mai greu este să te ridici și să acționezi”

Cum apare prostia? Marele scriitor care a murit înainte să finalizeze „enciclopedia prostiei”

Dr. Seuss, scriitorul care a vândut peste 650 de milioane de cărți pentru copii

Johann Wolfgang von Goethe, probabil cel mai mare scriitor german din toate timpurile

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent